Business – prerada VW Craftera po sistemu ključ u ruke

Business – prerada VW Craftera po sistemu ključ u ruke

Poboljšajte svoju poslovnost: Nadogradnja privrednih vozila

Nadogradnja vozila za specijalne namjene je relativno nova djelatnost u BiH. Firma KOMEL d.o.o. Sarajevo se nadogradnjom bavi od 2003. godine i vrši nadogradnju vozila za policiju, hladnjače, pogrebna vozila, sanitetska vozila, minibuseve i sl.

Predstavljamo specifičnu nadogradnju vozila VW Crafter iz 2017. god čija namjena će biti prevoz pasa, u okviru projekta za udomljavanje pasa iz BiH u zemlje Europske unije.

Osnovna namjena vozila je prevoz 29 pasa. Svi kavezi unutar vozila su izrađeni od nehrđajučeg čelika, i svi kavezi imaju odvod za mokraću. Svaki kavez ima poseban dio od perforiranog inoxa na kojem pas sjedi, a koji je odvojen od tepsije preko koje se odvodi mokraća. Taj perforirani dio se lako skida zbog kvalitetnog pranja kaveza. U posebnom dijelu unutar vozila smješten je tank od 50l vode koji ima vlastitu pumpu, a kojom se pune posude za vodu i sapiraju kavezi. Naravno sva ta tečnost se skuplja u dva odvojena tanka ispod vozila kapaciteta 50l, koji imaju na sebi slavine za ispuštanje te tečnosti na odgovarajuće mjesto (kanalizacija).

Karakteristično za ovu nadogradnju je to što su ovakvi kavezi obično stacionarni u veterinarskim stanicama, dok  se u ovom slučaju posebna pažnja morala posvetiti odvodu svih tečnosti iz kaveza, računajuči pri tom na kretanje vozila, te iz tog razloga svaki kavez ima neovisnu tepsiju dubine 30mm koja ne dozvoljava proljevanje tečnosti u vozilo, tako da sva tečnost odlazi u gore navedene spremnike ispod vozila.

Poseban problem je bio i uskladiti ukupnu masu vozila sa zahtjevanom nadogradnjom.

Obzirom da je sve unutar vozila moralo biti izrađeno od materijala otpornih na vodu, mokraču, i hemijska sredsva za pranje, pod je izrađen od najkvalitetnije vodootporne šperploče koja se može naći na tržištu i završno presvučen sa epoxidnim prajmerom, kao i završnim dekorativnim epoxidnim samorazljevajućim podom.

Naravno u teretni dio vozila je ugrađena klima snage 5kW, koja je dovoljna da se vozilo ljeti rashlađuje na željenu temperaturu, kao i Webasto snage 5000W koji služi za grijanje teretnog dijela zimi – neovisno od rada motora vozila.

Kompletno vozilo je iz tih razloga termoizolovano sendvič panelima debljine 30mm koju čine poliuretansko jezgro obloženo bijelim epoksidnim poliesterom debljine 1,8mm.

Pored uređaja za grijanje i hlađenje u centralnom dijelu plafona postavljen je i dvosmjerni ventilator, kao i led rasvjeta.

U posebnom odjeljku koji je takođe izrađen od nehrđajućeg lima je smještaj za hranu.

Ovom prilikom smo vam predstavili jedan ud naših projekata, a još jednom napominjemo da smo specijalizirani za sve vrste prerada privrednih vozila.

Autor: Papučić Almedin