Dolazi novi Volkswagen Golf 8 GTI Clubsport sa čak 300 KS

Kako je i najavljeno iz Volkswagena došlo je vrijeme za prezentaciju GTI verzije Golfa 8 Clubsport. Za sve one koji traže veću snagu uobličenu o Golf izvedbi opcija je 2,0-litrenog četverocilindrični Golf 8 koji isporučuje 300 KS sa 400 Nm okretnog momenta. GTI Clubsport u odnosu na “običnog GTI-ja” koji ima snagu od 245 KS, dobio je novi turbokompresor i hladnjak, a motor je dodatno optimiziran za potrebe Clubsport verzije.

Kad se sve to “ukomponuje” dobiva GTI Clubsport postiže brzinu od 100 km/h za mnje od 6 sekundi, a njegova maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h. Snagu na točkove prenosi DSG mjenjač, a pored obilja snage ovaj u ovaj model ugrađena je i špera, te su značajna poboljšanja na ovjesu koji ima mogućnost prilagođavanja, a što vozaču omogućava čak 15 različitih postavki.

Clubsport plijeni agresivnim dizajnom koji je kompletiran sportkim odbojnicima i 19-inch naplatcima, a tu su i novi pragovi te masivni spojler na zadnjem dijelu.

U unutrašnjosti se Golf GTI Clubsport prepoznaje po crvenim detaljima obruba sjedišta, a digitalno okruženje vozača i putnika koje je postalo standard u ranijim modelima VW Golfa nastavlja svoje postojanje i u ovom modelu.

Iz VW se očekujeo više informacija o cijenama i početku isporuke u narednom periodu.