Vožnja u uvjetima magle – oprez zbog smanjene vidljivosti

Vožnja u uvjetima magle – oprez zbog smanjene vidljivosti

Sa dolaskom jeseni česta je pojava magle, koja za posljedicu ima smanjenje vidljivosti što otežava vožnju i može zadati probleme učesnicima u prometu.

Jedna od najčešćih grešaka koju vozači mogu napraviti je orjentiranje po stražnjim svjetlima vozila ispred sebe što često uzrokuje nepoštovanje potrebnog razmaka od vozila ispred sebe, a što u slučaju naglog kočenja može biti uzrokom prometne nezgode.

Ako je vidljivost loša, smanjite brzinu i ukoliko vaše vozilo ima svjetla za maglu svakako ih uključite. U slučaju smanjenja vidljivosti u manjem obimu nemojte koristiti svjetla za maglu jer time ometate i zasljepljujete vozače iza sebe. Ako je vidljivost takva da je vaša brzina toliko mala da je približna brzini hoda ili čak stajanja obavezno uključite sva četri pokazivača smjera kako biste druge upozorili na svoju malu brzinu kretanja.

Još jedna napomena, ukoliko vozite u uvjetima magle svakako koristite samo kratka svjetla, jer će korištenje dugih svjetala imati efektat ogledala koji će vas zaslijepiti i onemogućiti sigurno upravljanje vozilom.

Ukoliko je magla toliko gusta da ne vidite “prst pred nosom” preporučujemo Vam da ugasite radio prijemnik u vozilu i eventualno otvorite prozore, te na taj način osigurate da na vrijeme čujete približavanje drugih vozila.

Značajan faktor vidljivosti kako u uvjetima magle, kao i u ostalim uvjetima je svakako čistoča vjetrobranskog i drugih stakala, te svakako obratite pažnju da ista pravovremeno budu čista i uredna korištenjem odgovarajućih sredstava za čišćenje.