Najavljenih 10 noviteta za 2021. godinu

Iako 2020. godinu nećemo pamtiti po tako lijepim stvarima, neki proizvođači vozila su iskoristili vrijeme i razvili nove automobile koji su najavljeni za iduću godinu. Nadamo se da će nova vozila i nova 2021. godina donijeti lijepe trenutke našim posjetiocima i otvoriti nove prilike u dolazećoj godini.Donosimo pregled 10 vozila koja su najavljena za 2021. godine

Alfa Romeo GTV

Teško je ne voljeti Alfu Giuliju iz Alfa Romea. Uprkos slabim perfomransama pouzdanosti ove sportske limuzine, uvijek je apsolutno zadovoljstvo voziti je, a njen nevjerovatan izgled i dizajn plijene. Njen kupeovski oblik s dvoja vrata neće ostaviti ravnodušnima ni najveće kritičare. Dobra vijest je da nam takav jedan automotil dolazi 2021. godine i vraća se kultnim imenom GTV uz elektrifikaciju i sa dvostrukim turbo V-6 motorom snage 505 KS.

[smartslider3 slider=”5″]

Alfa Romeo Tonale

Najavljena Alfa Romeo Tonale obećava da će biti rijetka ljepotica u moru luksuzno kompaktnih krosovera. Uz to je i prvi hibridni model Alfa Romea. Premijerno predstavljen konceptnim modelom na salonu u Ženevi, proizvodna verzija trebala bi stići uskoro, s početnom cijenom od oko 35.000 američkih dolara.

[smartslider3 slider=”6″]

Audi e-tron GT

Audijeva električna gama e-tron povećava se u 2021. godinu, a oblikovani e-tron GT pridružio se postojećem crossover-u e-tron (bez imena, samo e-tron). Tu nema dilema: GT je usmjeren direktno na Teslin model S. Audi se nada da će mu pružiti više od 250 milja voznog dometa i gotovo 600 konjskih snaga iz para elektromotora (jedan po osovini). Ispod spoljašnjosti Blade Runnera krije se ista J1 arhitektura razvijena za kolegu člana Porschea, člana Volkswagen grupe, za Taycan EV.

[smartslider3 slider=”7″]

Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron je manji i jeftiniji od modela e-tron i e-tron Sportback, a usmjeren je ka srži crossover tržišta. Q4 e-tron je u početku pregledao konceptni automobil (na slici) prikazan na autosalonu u Ženevi 2019. godine. To će biti četvrti električni Audi koji dolazi u državu, ali prvi koji će koristiti VW-ovu MEB arhitekturu dizajniranu isključivo za električna vozila. I on će ponuditi malo elegantniju Sportback verziju.

[smartslider3 slider=”8″]

BMW M3 / M4

Kad god BMW predstavi novu 3-seriju – kao što je to učinio i 2020. godinu – gotovo je sigurno da će u roku od godinu izaći i verzija sa M performansama. Očekuje se da će najnoviji M3 i njegov brat M4 s dvoje vrata imati više od 500 konjskih snaga iz turbopunjača sa šest-rednim motorom i potpuno novo puno tvrđe podvozje od uobičajenih  serije 3 i serije 4. Procurile fotografije i špijunske snimke otkrivaju da će obje imati velike bubrežne rešetke viđene u novoj seriji 4.

[smartslider3 slider=”9″]

 Cadillac CT5-V Blackwing

CT5-V Blackwing obećava da će biti jedna od najspremnijih sportskih limuzina na tržištu. Cadillac se nada da će se proslaviti takmičeći se s najekstremnijim modelima AMG, M-Division i Audi RS. Kako bi osigurali da verzija Blackwinga CT5 bude spremna za borbu, Cadillac je ugradio ažuriranu verziju CTS-V-ovog 6,2-litarskog V-8. Očekuje se da će motor postići 650 konjskih snaga, a bit će dostupan s 10-stepenim automatskim ili šestostepenim manuelnim motorom.

[smartslider3 slider=”10″]

Hyundai Santa Cruz

Hyundai Santa Cruz je novi napad Hyundaia na segment tržišta pickup-a. Hyundai slijedi Hondin pristup, ne osvrčući se na formulu dizajna i izrade ove vrste automotibila koja je standardno sklona američkim proizvođačima. Kamion s jednom karoserijom imat će četverovratnu kabinu za putnike i paletom četverocilindričnih motora. Očekuje se da će Hyundai Santa Cruz imati poznate Santa Fe-ove 2,4-litarske motore sa turbopunjačem  uparene sa osmostepenim automatskim pogonom i naravno pogonom na sve točkove.

[smartslider3 slider=”11″]

Jaguar XJ

Model Jaguar-ove limuzina XJ polako zastarijeva, ali to se teško primjeti kada posmatrate samo segment vrata ovog vozila. Vrijeme, međutim, napreduje, a Jaguar planira zamijeniti XJ potpuno novim modelom u 2021. Plan Jaguara je vrlo ambiciozan i planiraju da sljedeći model XJ bude će potpuno električan, s nekih 300 kilometara vožnje autonomnog dometa, te da punjenje bude ekstremno brzo.

[smartslider3 slider=”12″]

Maserati MC20

Dolazeći MC20 sa centralno postavljenim motorom  podsjetit će automotibilsku javnost da Maserati još uvijek postoji. Umjesto nasljednika ultra rijetkog i enormno skupog MC12, MC20 je klasični šesterocifreni talijanski sportski automobil koji se nudi u verziji kupea i kabriolet verziji. Maserati se nada da MC20 označava početak nove faze u istoriji marke koja mu je prijeko potrebna ukoliko

želi da njegova vozila ponovo biti relevantna. Maserati je nedavno objavio tehničke detalje o MC20 twin-turbo V-6 motoru, koji će proizvoditi 621 konjskih snaga.

[smartslider3 slider=”13″]

Volkswagen ID.4

Volkswagen izgleda spremno dočekuje val električnih automobila – najavljuje se više od 50 električnih modela različitih proizvođača – koji će debitirati do 2025. Ovo je prvi od onih koji će doći u SAD, a zvaničan naziv mu je ID.4. Ovaj električni crossover namijenjen je najpopularnijem segmentu vozila današnjice – kompaktnim crossoverima. Ima smisla: VW treba ljude da kupuju EV-ove ako želi uspjeh svojih planova za prodaju velikog broja električnih vozila.  Ponuditi kupcima električnih vozila model u veličini i obliku koji preferiraju i žele sigurno će pomoći ostvarenju planova.

[smartslider3 slider=”14″]