Kako se otežano snabdijevanje čipovima odražava negativno na automobilsku industriju ?

Pandemija je u potpunosti uticala na način života i poslovanja. Lockdown je poremetio procese snabdijevanja, a značajniji negativni efekati su evidentni u kontinuiranoj proizvodnji i isporuci čipova za automobilsku industriju. Navedeno, ima za rezultat nestašicu istih u automobilskoj industriji, a to opet negativno utiče na rokkove proizvodnje i usporuke automobila tržištu.

Osjetljivost automobilske industrije i koncepta proizvodnje popularno nazvanog “just-in-time” korištenog od strane proizvođača automobila posebno je naglašena nestašicom čipova uzrokovanu dešavanjima oko pandemijom i lock-downa. Odavno je poznato da proizvođači automobila zbog vlastitih troškova nisu skloni gomilanju zaliha kako repromaterijala, tako i gotovih proizvoda. Ovaj put im se to sveti na način da proizvođači visokosofisticiranih poluprovodničkih čipova koji se koriste, pa možemo slobodno reći svim automobilima nisu u stanju pravovremeno odgovoriti na povećanju potražnju za istima i da u posljednje vrijeme dolazi do kašnjenja u isporuci čipova proizvođačima automobila. Kašnjenje u isporuci ovih visokosofisticiranih komponenti koje čine osnovni dio “mozga” automobila svkaako uzrokuje kašnjenje u isporukama automobila i gomilanja gotovih proizvoda u koje je samo potrebmo “umetnuti” čipove na lagerima proizvođača.

Posljednjih sedmica svjedoćimo najavama proizvođača automobila da su prinuđeni smanjivati obime proizvodnje i odgađati isporuke, te donosimo kratki pregled najava radi uvida u stanje na tržištu automobila:

Ford

Ford u potpunosti zaustavlja proizvodnju u fabrici u Kölnu, u periodu 23. do 28. augusta . Model Fiesta se ne sklapa još od maja, a iz Forda kažu kako je u drugom kvartalu ove godine izgubljena gotovo polovina ukupne proizvodnje urokovana kašnjenjem u isporuci čipovima iz Malezije.

Hyundai

Proizvodnja Hyundai-a je tokom ljeta više puta zaustavljana zbog nedostatka čipova.

Jaguar Land Rover

Planirano vrijeme isporuke novih Land Rovera i Range Rovera je preko godinu dana. Ciklus proizvodnje ozbiljno je usporen, a čekanje na isporuku vozila je sve duže. Zanimljivo je da potražnja i pored navedenih problema konstanto raste.

Mercedes-Benz

Za određene modele Mercedes-Benza dostupna je samo određena elektronička oprema. Ugrađeni punjači za mobitele, audio sistemi i slični dodaci ne ugrađuju se u modele koji izlaze iz tvornica kako bi se kupcima osigurala isporuka automobila. Ovaj proizvođač najavljuje da očekuje da će kriza sa isporukom elektroničkih komponenti će potrajati i vjerovatno postojati i u drugoj polovini godine.

Nissan

Nissan planira prekid prizvodnje do početka septembra jer je evidentirano širenje zaraze u tvornici čipova u pogonima fabrike u Maleziji koja je dobavljač čipova za Nissana

Toyota

Toyota najavljuje smanjenje proizvodnje od čak 40% koje će zahvatiti pogone u Japanu, SAD-u, Kini i Europi. Zbog nestašice čipova ukupno će biti proizvedeno oko 360 hiljada vozila manje od planiranog broja.

Volkswagen

Vw je planirao da radnici u Wolfsburgu rade samo u jednoj smjeni, a očekuje se da će treći kvartal biti obilježen kašnjenjima u isporuci čipova. U Audiju također očekuju probleme u isporuci čipova, a Seat je najavio privremeno zaustavljanje proizvodnje vozila u Barceloni.