U Evropi tokom mjeseca augusta prodato više električnih vozila nego vozila na dizelski pogon

Zanimljiv statistički podatak o prodaji novih vozila u Europi koji govori da se na europskom tržištu automobila u toku avgusta dogodila važna promjena. Po prvi puta u istoriji, prodaja automobila pogonjenih električnim pogonom premašila je prodaju onih motorima pogonjenih dizelom.

Prema podacima expertne kuće Jato Dynamics koja se bavi analiziranjem automobilskog tržišta u avgustu ove godine je prvi puta u istoriji registrirano da je na tržištu Europe prodano više električnih i elektrificiranih automobila nego onih pokretanih dizelskim motorima. Zanimljive podatake koje su u Jatu prikupili u 26 zemalja Europe pokazuju i to kako je ukupna prodaja novih automobila u padu, i to za 33% u odnosu na avgust 2019. te 18% u odnosu na avgust 2020. godine. Kao glavne razloge navodi se nestašica poluprovodničkih čipova koja uzrokuje usporavanje isporuka novih automobila, pa i činjenica da kupci odgađaju kupovinu ili se radnije odlučuju za kupovinu polovnjaka.

Iako je evidentan trend pada ukupnog tržišta, bilježi se porast potražnje za električnim i elektrificiranim modelima. Baterijska električna vozila i plug-in hibridi nastavljaju rast prodaje, pa su i u avgustu ove godine prodana u rekordnim izmjerenim količinama. Ukupan tržišni udio ovih modela je 21%, a na tržištima koja su analizirana ukupno je novoregistriranih preko 151 hiljada vozila pogodnjenih električnom energijom. Od januara ih je registrovano ukupno 1,32 milijuna vozila. Velika potražnja potaknuta je raznim intervencijama i poticajima država navode iz Jato-a, ali navode i da je opženito evidentna promjenama preferencija i želja kupaca.

Avgust 2021 je bio prvi mjesec kada je broj prodanih baterijskih električnih vozila, plug-in hibrida i onih na vodikove ćelije ukupno nadmašio prodaju dizelskih automobila, i to za 10.100 vozila. Nastavak je ovo trenda pada popularnosti dizelskih pogona, koji traje već godinama, kao i porasta potražnje za vozilima na električni pogon.

Kao što se moglo i očekivati najprodavaniji model u elektrificiranoj kategoriji bio je Volkswagen ID.3, sa prodanih 7.904 komada. Drugi na ljestvici je Teslin Model 3 s manje prodanih tek 80 primjeraka manje.

Kod plug-in hibrida prvi su Ford Kuga i Mercedes GLC, dok su kod automobila na fosilna goriva najpopularniji Dacia Sandero, Volkswagen Golf i Toyota Yaris. Teslin Model Y se također pokazao kao vrlo popularan i u svojem prvom mjesecu na tržištu već ušao u top 10 elektrificiranih vozila prema isporukama. Sa 3600 prodanih primjeraka je i Ford Mustang Mach model.

U nastavku na linku ispod možete pogledati izvrni izvještaj:

http://www.bhauto.ba/wp-content/uploads/2021/10/JATO-European-Car-Registrations-August-2021-1.pdf