Zimska oprema od danas obavezna u cijeloj BiH

Obaveza upotrebe navedene zimske opreme stupa na snagu na osnovu Pravilnika Ministarstva prometa i komunikacija BiH koji je stupio na snagu 30.decembra 2020. godine.

Upotreba zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete od ove godine obavezno je od 1. novembra sve do 1. aprila naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Prema ovom plravilniku zimska oprema uključuje pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ilic) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Prema promjenama pravilnika koji je stupio na snagu za teretna vozila više nisu obavezni vreća prijeska i lopata.

Upozoravamo učesnike u prometu da niske temperature i padavine nepovoljno utiču na motorna vozila i njihove komponente, te je stoga potrebno obratiti pažnju na ispravnost i pripremu vozila za nadolazeći zimski period.