Toyota i Lexus najavili 30 novih električnih modela

Prvi čovjek Toyote g-din Akio Toyoda najavio je promjenu razvojne i proizvodne politike ovog velikog japanskog proizvođača. Naime u skorije vrijeme planiraju značajno proširiti svoju ponudu novim električnim vozilima, a do 2030. godine planiraju čak 30 električnih modela

Toyota Motor Corporation je predstavio globalnu strategiju koja se tiče prelaska na vozila sa električnim pogonom. Iako je Toyota do sada bila među konzervativnijima po pitanju elektrifikacije vozila i uglavnom su se bavili hibridima i vodikom, čini se kako su popustili novim trendovima.

Toyota bZ skraćeno “beyond Zero”

Prvi model kojim će Toyota predstaviti novi trend naziva “beyond Zero” je SUV bZ4X, koji je nedavno predstavljen, a koji je razvijan u suradnji sa Subaruom.

Prve isporuke su očekivane početkom sljedeće godine, a nakon ovog modela slijedi cijela paleta vozila – od onih gradskih malih vozila kojim će odgovoriti na zahtjeve trenda mikromobilnosti, preko autonomnih shuttleova, do kompaktnih SUV-a i pickup-a, te porodičnih limuzina, kao manjih i većih crossovera. U vrhu game će se naći luksuzni Lexusovi modeli limuzina i sportskih modela – a zajednička osobina je da će svi biti proizvedeni u električnoj izvedbi.