Kalifornija zabranjuje prodaju vozila sa SUS motorima

Kalifornija zabranjuje prodaju vozila sa SUS motorima

Gavin Newson, guverner države Kalofrnija, izdao je izvršnu naredbu kojom se potpuno zabranjuje prodaja novih automobila pogonjenih motorima sa unutarnjim sagorijevanjem, a koja će stupiti na snagu 2035. godine.

Naredbom se zabranjuje prodaja vozila koji imaju i najmanju emisiju štetnih plinova, tj. dozvoljava se u prodaju stavljati vozila koja imaju nultu emisiju štetnih gasova. Zanimljivo je da uslove ove odluke ne ispunjavanju tzv. hibridna vozila bez obzira na koncept pogona. Oečkuje se da će ovakva odluka imati značajne posljedice na automobilsku industriju znajući da se radi o jednom od najvećih tržišta u SAD-u.

Ured guvernera je naveo da sektor transporta utiče sa više od 50 procenara emisije CO2 koji nastanu u Kaliforniji, ali također navode da transport proizvodi preko 80% smoga i preko 90 štetnih dizelskih emisija. Zabranom vozila sa SUS motorima očekuju pad emisije stakleničkih plinova za 35%, te poboljšanja u emisiji štetnih automobilskih štetnih gasova u procentu od 80%.

Guvernerova odluka se odnosi isključivo na prodaju novih vozila, dok će se postojeći automobili moći legalno koristiti. Tržište i prometovanje polovnih vozila će ostati aktivno, a sljedeće radikalnije izmjene regulative planirane su za 2045. godinu, kada će vjerovatno i polovna vozila biti obuhvaćena odlukom.