Motorna vozila zimi – spremno i u najtežim uvjetima

Motorna vozila zimi – spremno i u najtežim uvjetima

Priprema vozila za zimske uvjete.

Jesen je završila, zima je tu. Bilo kakva vožnja pa i ona najkraća do prodavnice može predstavljati izazov i problem ukoliko vaše vozilo nije pripremljeno za zimu. Niske temperature dovode do smrzavanja, leda i snjega što dodatno povećava rizike od prometne nezgode.

Vremenski uvjeti koje donosi zima predstavljaju dodatne napore za vaše vozilo, njegove dijelove i opremu. U nastavku ovog teksta donosimo nekoliko savjeta kako da zima ne bude problem za vaše vozilo i kako da što jednostavnije dočekate proljeće.

Garažirajte ili zaštite automobil

Ukoliko imate mogućnost da garažirate svog ljubimca ili ga smjestite u neki drugi natkriveni prostor preporučujemo da iskoristite prednost takvih prostora. U svakom slučaju ostavljanje ljubimca u takvom prostoru osigrat će da možete duže ostati u toplom domu prije nego krenete jer nećete morati čistiti smrznuta stakla, što  svakako nije tako zabavno. Ukoliko niste u prilici garažirati svoje vozilo svakako imate mogućnost koristiti odgovarajući pokrivač koji možete kupiti u većim prodavnicama, a koji će spriječiti smrzavanje i zadržati snjeg. Također je važno da sa svog ljubimca redovno saperete nakupljenu sol.

Prekontrolirajte akumulator

Akumulator u vozilu i vozač imaju nešto zajedničko – ne godi im zima. Niske temperature mogu smanjiti snagu baterije čak do 50%. Prije nego nastupe ekstremne hladnoće provjerite kod svog majstora, da li vaš akumulator može podnijeti ekstremne hladnoće. Na taj način možete izbjeći eventualne neugodnosti, a svakako pravovremena zamjena će vas poštedjeti neugodnosti i dodatnih troškova. Imajući u vidu da testiranje baterije nije 100% pouzdano i tačno, a ukoliko mjerenje vaše baterije pokaže granične vrijednosti svakako je promjenite na vrijeme ili barem nabavite kablove za „preklemavanje“ jer je vjerovatno da ćete ih zatrebati u toku ove zime. Također je potrebno da kleme akumulatora redovno očistite žičanom četkom kako bi kontakti na akumulatoru bili ispravni i kako ne bi dolazilo do prekida kontakta.

Zakažite pregled vašeg ljubimca

Kao i posjeta doktoru, svakako nije loša ideja odvesti svog limenog ljubimca profesionalcima kako biste se uvjerili da je s njim sve u redu. Ukoliko ste dovoljno samostalni svakako preventivni pregled možete izvršiti i samostalno ali svakako dodatni pregled kao vrsta pripreme za ekstremne uvjete je dobra ideja. Pregled će svakako utvrditi da li su na vašem vozilu tekućine (antifriz, kočiona tekućina, ulje…) na potrebnim razinama. Preporučujemo da tokom zime nivo goriva u rezervoaru ne smanjujete ispod polovine kako biste izbjegli eventualna smrzavanja. Zamjena ulja u motoru prije zime, ukoliko je potrebno svakako može biti dobra ideja.

Također iskoristite priliku i pregledajte brisače vašeg vozila koji su veoma važan faktor vidljivosti, te svjetlosne uređaje na vozilu koji su također veoma značajni za sigurnost vas i drugih učesnika u prometu.

Zimske gume i lanci

Pneumatici ili popularno gume su ključne za vožnju u svim pa tako i u zimskim uvjetima. Svakako provjerite da gazeći sloj nije manji od 4mm što je i zakonska obaveza, ali i uvjet za normalnu vožnju čime osiguravate pravilnu vuču i trakciju. Lanci za snijeg svakako trebaju biti nešto o čemu svaki vozač treba da razmisli i ukoliko živite ili radite u područjima gdje snjeg zna biti veći, kao i u padinskim djelovima ili djelovima koji se loše čiste u toku zimske sezone svakako razmislite o opciji kupnje odgovarajućih lanaca za snijeg.

Kompletirajte opremu, pribor i alat

Čak i kada uradite sve potrebne pripreme ne možete garantirati da se nepredviđene stvari neće desiti i kako se u krajnjoj situaciji nećete vi i vaša porodica naći u ozbiljnom problemu ili čak i u opasnoj situaciji. Ovo ne možete planirati i svakako je dobra ideja imati pripremljen komplet za hitne situacije koji će u sebi sadržavati sve ono što vozaču i putnicima može zatrebati u ekstremnim uvjetima i nepredviđenim situacijama. Tu pored zakonom predviđene opreme treba svakako računati i lopatu, deku, baterijsku lampu, rukavice, eventualno punjač za telefon, pa čak i energetske pločice i slične prehrambene artikle za ne dao Bog. Također nije loše imati i osnovnu zalihu pijeska u vreće u prtljažniku vozila.