Vratio se retro koncept: BMW Concept Touring Coupé

Vratio se retro koncept: BMW Concept Touring Coupé

Možda ste već čuli izreku “sve staro je opet novo” u nekom trenutku svog života – možda je ta izreka stara, a sada, kada je ponovno spominjemo, za vas je ponovno nova. Zar ne? U svakom slučaju, za nekoliko najnovijih primjera iz svijeta automobila, samo pogledajte ponovno oživljavanje muscle carova u ranoj hiljaditim godinama, poput Dodge Challengera, ili Volkswagen New Beetlea devedesetih. BMW se također pridružio toj pomami i oživio Mini brand. Sada, BMW ponovno čini taj retro koncept novim (ponovno ga čini novim, opet?) s Concept Touring Coupé izložbenim autom koji je modeliran prema dva od svoja ikonična (i rijetka) kasnija modela coupéa: Z3 i Z4 Coupéa. BMW Concept Touring Coupé, koji je nedavno debitovao na događaju Concorso d’Eleganza Villa d’Este, trebao bi vam stoga biti vrlo poznat. Iako BMW tvrdi da je inspiracija za ovaj koncept došla od modela 1940. godine 328 Touring Coupe i 02 serije iz sedamdesetih, sličnost s BMW Z3 Coupeom iz kasnih devedesetih i njegovim nasljednikom, Z4 Coupeom iz ranih 2000-ih, je neosporna.

BMW Concept Touring Coupe (1)

Ti dva prethodna Coupea su rijetki izvedenice Z3 i Z4 roadstera i donekle se mogu opisati kao “shooting brake” ili dvovratni kombi. Oba su imala izrazito dugačku haubu i kratku staklenu površinu zbog čega su dobila nadimak “clownshoes” zbog sličnosti s cipelama klaunova. Kao što to obično biva s konceptnim automobilima, BMW nije spomenuo performanse za Touring Coupé. Proizvođač automobila navodi da Touring Coupé ima svoj prepoznatljivi redni šestocilindrični motor ispod haube. BMW ne spominje prisilno punjenje, ali pretpostavljamo da se odnosi na isti 3,0-litarski motor od 382 KS koji se nalazi u trenutnom Z4 modelu.

Pomalo smo iznenađeni što nema spomena o elektrificiranom pogonskom sklopu za ovaj koncept, s obzirom na BMW-ovu odluku o povećanju proizvodnje električnih vozila do 2035. Izgleda da BMW-ova marketinška strategija i dalje priznaje da postoji dovoljan broj ljudi koji preferiraju koncept koji se oslanja isključivo na fosilna goriva. Iako je silueta Touring Coupéa estetski privlačna, to nije jedina unikatna vanjska karakteristika ovog automobila. Boja karoserije “Sparkling Lario” zapravo sadrži komadiće plavog stakla koji lijepo naglašavaju sive i smeđe nijanse pod odgovarajućim svjetlosnim kutovima. BMW je primijetno suptilniji s karakterističnim bubrezima na rešetkama, što može sugerirati da se proizvođač automobila polako odmiče od svojih prevelikih nosnica. Na uglovima se nalazi set kotača s 20 špica, različitih dimenzija – 20 inča naprijed i 21 inča pozadi – koji ispunjavaju lukove blatobrana. BMW je surađivao s talijanskom radionicom za kožu Poltrona Frau kako bi obložio unutrašnje panele kravljom kožom od vrha do dna. Ako to nije dovoljno, BMW je angažirao radionicu za kožu Schedoni iz Modene da napravi prilagođeni set podudarajućih kofera.

BMW Concept Touring Coupe (8)

Iako BMW ovaj automobil naziva konceptom, izgleda gotovo spreman za proizvodnju, što nas iskreno čini znatiželjnim da li proizvođač ozbiljno razmatra povratak “clownshoe” varijante Z4 modela – što bi stvorilo preklapanje s platformskim kolegom Z4 modela, coupe-only Toyota GR Suprom – na američkom tržištu u bliskoj budućnosti. Rado bismo to vidjeli.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *