Kako udobno i sigurno putovati ljeti – 6 brzih savjeta

Kako udobno i sigurno putovati ljeti – 6 brzih savjeta

Vrijeme je godišnjih odmora i putovanja. Donosimo nekoliko savjeta kako da Vam putovanja ne pokvare kvarovi ljubimaca. Prije, tokom i nakon putovanja potrebno je da se postarate da Vaš automobil bude ispravan i spreman i na taj način izbjegnete eventualne neugodnosti koje kvarovi mogu donijeti.

 

Provjera pritiska i stanja pneumatika – Prije nego krenete na putovanje obavezno obratite pažnju na gume vašeg ljubimca tj. provjerite da li pritisak u gumama odgovara propisanom, kao i to da li je na gumama dovoljna dubok profil šare (treba biti minimalno 4 mm). Kad već provjeravate gume, svakako pogledajte i njihovo opće stanje, tj. da li na njima ima nekih većih oštećenja. Ne trebamo napominjati da je u slučaju oštećenja iste potrebno promjeniti.

Nivo motornog ulja i ostalih tekućina u motoru – Svakako provjeravajte nivo ulja u motoru, te ukoliko nije na propisanom nivou dostipte odgovarajuće motorno ulje. Što se tiče ostalih tekućina provjerite i nadopunite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla, provjerite nivo rashladne tekućine, a preporučujemo i da obratite pažnju na nivo koćione tekučine vašeg vozila.

Stajanje automobila – Ako ste stigli na destinaciju za godišnji odmor i ne planirate vozilo koristiti nekoliko dana ili čak sedmica obratite pažnju da svoje vozilo ne parkirate ispod drveća zbog mogućeg prljanja, padanja lišća i smole u slučaju parkiranja ispod zimzelenog drveća. Također, obratite pažnju da u vozilu ne ostavljate vrijedne stvari i predmete koji mogu privući pažnju kradljivcima. Na taj način ćete smanjiti mogućnost obijanja i oštećenja vozila.

Raspored prtljaga – Udobnost i sigurnost putovanja u velikoj mjeri zavise i od načina na koji rasporedite prtljag u vašem vozilu. Logično je da veći i prtljag koji ne planirate koristiti u toku putovanja stavljate dublje u tovarni prostor vozila, dok ćete predmete koji vam mogu zatrebati svakako staviti bliže kako bi vam bili na dohvat ruke u slučaju potrebe. Također, obratite pažnju na manje predmete koje trebate osigurati kako se ne bi desilo da “polete” pri eventualno naglim zaustavljanjima. Ukoliko u putnički prostor unosite dio prtljaga svakako ga smjestite na pod, a ne na zadnju klupu.

Vozite sigurno i odmarajte redovno – Vaš stil vožnje je svakako direktno povezan i sa vašom sigurnosti, tako da vodite računa o načinu na koji vozite. Pošto je ljeti dan duži svakako nemojte žuriti i nastojte uživati u putovanju i biti opušteni. U slučaju dužih putovanja odmarajte redovno i nastojte se što češće okrijepiti odmorom i osvježenjem, a sve u cilju sigurnosti vas, vaše porodice i ostalih učesnika u saobraćaju.

Priprema i planiranje – Putovanje poznatom rutom ne traži velike pripreme i planiranje, ali ipak je potrebno da barem okvirno isplanirate dinamiku putovanja i prilagodite vožnju vašem planu. Također je potrebno predvidjeti moguće kvarove ili nepredviđene okolnosti te u tom pogledu na vrijeme osigurajte svoj paket pomoći na cesti kojih u Bosni i Hercegovini imate priličan broj od PGM-ovih Free2Go paketa, preko UNIQA SOS, pa do BIHAMK-a. I ovaj segment nastojte istražiti i isplanirati jer stav da ćete rješavati kad se desi i nije baš najpametniji i često ne ispadne kako očekujete.