Dolazi zimska sezona: Pripremite ljubimca za vožnju u zimskim uvjetima

Dolazi zimska sezona: Pripremite ljubimca za vožnju u zimskim uvjetima

Prema odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je od 01. Novembra za sva vozila i bez obzira na vremenske uvjeta. Uz podsjećanje na zakonsku obavezu donosimo Vam i nekoliko praktičnih savjeta kako da pripremite svoj automobil za vožnju u zimskim uslovima.

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2023. godine.

Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

 • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
 • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
 • gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu obavezni kao sastavni dio zimske opreme.

Ono čega vozači trebaju biti svjesni je činjenica da ljetne gume zbog svog sastava osobine prianjanja na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa.

Tako da i pored nadprosječno visokih dnevnih temperatura koje mogu biti u toku novembra, posebnu pažnju treba obratiti u jutarnjim i večernjim satima kada temperatura zna pasti ispod 10 stepeni i tada vaše ljetne gume nisu dovoljno sigurne za nagla kočenja i ne daju sigurno prijanjanje u bržim skretanjim a u krivinama. O upotrebljivosti ljetnih guma u pravim zimskim uslovima na snijegu i ledu koji predstoje smatramo da je i suvišno.

Prilagodite vožnju zimskim uslovima?

Nakon što ste vaš automobil očistili od snijega i leda konačno možete krenuti. Ipak, najveće zimske zamke vas tek sada čekaju. Bilo da upravljate ili kočite, posebna pažnja potrebna je na zaleđenim putevima. Ovo su tri najvažnija pravila za siguru vožnju zimi.

 • Krećite i ubrzavajte pažljivo

Pokušavate pokrenuti automobil po snijegu, ali automobil se ne kreće? Zimi je prianjanje na putevima znatno slabije, a na snijegu se i zimske gume mogu lako zavrtiti “u prazno” i zakopati se dublje u snijeg. Zato je važno pokretati automobil sa manje pritiska na papučicu gasa, a lakše je napredovati kroz snijeg kada vozite u nižem stepenu prijenosa. Prijenos snage je nježniji i efikasniji, a rezultat je da gume imaju bolje prianjanje i bolje podnose uslove na podlozi. Također, kada mijenjate stepen prijenosa, polako pritisnite i otpustite kvačilo.

 • Obratite pažnju na upravljanje i kočenje

Nije dovoljno samo da prilagođavate brzinu. Morate pratiti i osjetiti ponašanje svog automobila, a vozne osobine su drugačije na snijegu i ledu u odnosu na ljetne uslove. Na primjer, zbog gubitka prianjanja automobil se može brzo i lako zanijeti u krivini. U ovom slučaju otpustite kvačilo i oprezno upravljajte u smjeru suprotnom od putanje vozila. Ako vozilo i dalje ne reaguje na upravljanje preostaje vam snažno kočenje.

 • Vozite nježno, ravnomjerno i glatko

Bez obzira da li vozite po ledu, snijegu ili samo po hladnom vremenu, u zimsko vrijeme automobil reaguje znatno drugačije na vaše kontrole u odnosu na ljetno vrijeme. Veća je mogućnost da će proklizati, a put kočenja također postaje duži. U skladu sa tim morate prilagoditi svoj stil vožnje. Osnovni princip je da uvijek vozite nježno, ravnomjerno i glatko, te prije svega smanjite i prilagodite brzinu. Posebnu opasnost predstavljaju semafori i raskrsnice. Čak i lagano kočenje može biti opasno ako niste ostavili dovoljan razmak od automobila ispred. Uvijek održavajte dovoljnu udaljenost, a tu je dobro držati se pravila da vam zimi treba tri puta veći razmak od automobila ispred nego što je to slučaj ljeti.

Nije dovoljno obratiti pažnju samo na gume. Pripazite još i na:

 • Akumulator i polove akumulatora kako biste bili sigurni da će u hladnim jutrim i noćima motor vašeg automobila biti pokrenut bez problema, a čisti polovi osigurat će pravilan tok struje.
 • Rashladnu tekućinu motora, pogotovo na stepen smrzavanja iste.
 • Tekućinu za čišćenje vjetrobrana koja treba biti otporna na zamrzavanje.
 • Filter zraka za kabinu jer je to glavni preduslov da izbjegnete neugodne mirise u kabini ali i da vam stakla “ne magle”.
 • Metlice brisača jer su one jedan od ključnih elemenata dobre vidljivosti u nepredvidivim zimskim danima.
 • Gumene kedere oko vrata i prozora namazite glicerinom kako ne bi “lijepili” na minusima.
 • Brave i šteke na vratima kako ne bi došlo do oštećenja usljed smrzavanja.
 • Očistite stakla iznutra kako bi vidljivost bila bolja .
 • Pripremite strugač za led i metlicu za snijeg.
 • Provjerite stanje kompleta za prvu pomoć, pogotovo ako ste ga koristili u zadnje vrijeme.