Značenje lampica na instrument tabli vozila – dobro je znati

Općenito lampice na instrument tabli vozila imaju funkciju da vozača informiraju o stanju vozila i pravovremeno ukažu na određene nepravilnosti u radu određenih dijelova vozila. Nekada ih nije bilo puno i bilo je lako znati šta znače, međutim povećanje kompleksnosti vozila dovelo je do toga da se ni najiskusniji vozači ne mogu jednostavno snalaziti u šumi znakova i simbola na instrument tabli vozila. Kako bi se što jednostavnije protumačilo njihovo značenje potrebno je znati njihovo značenje, simbole, kao i boju.

Za početak najjednostavnije je zapamtiti da su boje lampica dizajnirane kao i boje na semaforu u zelenoj, žutoj i crvenoj boji, ali imajte u vidu da se ponekad mogu javiti i oznake u plavoj i narandžastoj boji.

Svaka lampica ima svoje značenje, iako je njihov broj veliki potrebno je da prosječan vozač poznaje značenje njih makar desetak osnovnih, dok je prema našem istraživanju najmanje 64 različitih oznaka lampica na instrument tabli. U slučaju da ne znate značenje neke od lampica najjednostavniji način je da značenje potražite na internetu ili još bolje u uputstvu za upotrebu vozila koje u pravilu dolazi uz vozilo.

Osnovnih 10 lampica na instrument tabli

Kako smo naveli postoji više desetina lampica na instrument tabli, ali za početak ćemo navesti one koje se najčešće javljaju. Korisno je znati njihovo značenje kako biste na vrijeme mogli reagirati, otklonuti nepravilnosti i izbjeći eventualne posljedice.

  1. Crvene lampice sa simbolom kantice za ulje – vjerovatno najjvažniji simbol

Vjerovatno najvažnija lampica koja indicira pritisak ulja u motoru za unutarnjim sagorijevanjem bez kojeg motor ne moze dugo raditi. Kada se upali ova lampica vozilo vas informira da nema dovoljno ullja i da je potrebno dodati odgovarajuće ulje za motor.

2. Crvena lampica sa simbolom akumulatora

Jedan od važnijih simbola je i simbol akumulatora koja kada se upali ukazuje da postoji problem sa akumulatorom ili dijelovima sistema za punjenje akumulatora.

150150

3. Crvena lampica sa simbolom toplomjera

Također jedan od važnijih simbola crvene boje. Kada se upali ova lampica označava da je motor vozila pregrijan i potrebno je odmah zaustaviti vozilo i rješavati problem na sistemu hlađenja motora koji može biti uzrokovan gubitkom rashladne tekućine ili neispravnošću ventilatora hlađenja.

4. Žuta lampica sa simbolom motora ili auto-mehaničarskog ključa

Ova lampica ukazuje na potrebu da se vozilo odveze u servis kako bi se izvršila provjera motora, dijagnostika, eventualno uradio servis i otklonuli kvarovi koji mogu u ovom slučaju omogućavaju korištenje vozila, ali svakako mogu postati ozbiljniji ako se ne otklone pravovremeno.

5. Žuta lampica sa simbolom pneumatika sa uskličnikom

Ova lampica ukazuje na nepravilan pritisak u gumama vozila , te da je isti potrebno provjeriti, te pritisak u gumama vozila dovesti u mjere propisane od strane proizvođača.

6. Crvena lampica sa simbolom zračnog jastuka

Lampicu koja ukazuje na neispravnost zračnog jastuka, pa tako i na narušenu sigurnost vozača i putnika u slučaju saobraćajne nezgode treba svakako ozbiljno shvatiti i pravovremno se obratiti servisu kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.